Projekt Živim zdravo

V skupini Papagajčki, smo se že od začetka šolskega leta pogovarjali o temah, ki jih najdemo v projektu Živim zdravo, ki ga organizira Sobivanje; društvo za trajnostni razvoj. Večji poudarek in aktivnosti povezane s projektom pa smo začeli izvajati v mesecu januarju.

Vemo, da so v otrokovem razvoju obdobja, ki so najbolj primerna (t. i.. kritična obdobja), da se otrok nekaj nauči, pridobi določeno spretnost na najbolj učinkovit način. To smo želele izkoristiti in jim na njim primeren način pokazati oziroma predstaviti zdrav življenjski slog.

Osredotočile smo se na tri podprojekte oziroma sklope: Higiena, Zdrava prehrana, Šport.

Otroke smo preko pogovorov pripeljale do petih pomembnih stvari za naše zdravje, ki so si jih tekom izvajanja projekta skoraj vsi zapomnili. Zavedamo se, da jih je veliko več, vendar smo mnenja, da je za otroke te starosti to dovolj.

Ko smo otroke v začetku maja vprašale katera je njihova najljubša hrana je več kot polovica otrok odgovorila sadje (jabolka, pomaranča) le eden je rekel čokolino. Rade bi verjele, da se je nekaj naših nasvetov in zgledov usidralo tudi v zavest naših najmlajših. O pomembnosti sadja in zelenjave govorimo res že od začetka šolskega leta. Odločile smo se tudi, da rojstne dni praznujemo s sadjem. Otrok takrat skupaj s staršem prinese v vrtec njemu najljubše sadje, ki ga malce drugače pripravimo, dekoriramo.

Eden izmed naših petih pomembnih dejavnikov za naše zdravje je tudi gibanje, ki je otrokova primarna potreba.

Izvedli smo tudi Športno popoldne s starši. Najprej smo se (otrok+starš) ogreli s plesom Soki, soki, nadaljevali smo z razgibavanjem s kocko iz pene. Tokrat so bili starši tisti, ki so kazali vaje. Sledile pa se še različne vadbene postaje. Izkoristile smo šolsko telovadnico. Starši so nam bili v pomoč pri skrbi za varnost otrok, da smo lahko pripravile postaje, ki jih drugače ne moremo v dopoldanskem času.

Naš vrtec je v stavbi osnovne šole in imamo priložnost koristiti šolsko telovadnico, pa tudi šolske telovadne rekvizite. Odločile smo se, da bomo spoznavali športe z žogo in sicer: košarko, nogomet, odbojko, rokomet, tenis, namizni tenis, badminton … Po pričakovanjih sta otroke najbolj zanimala nogomet in košarka. Ker so otroci, predvsem fantje, res pokazali veliko zanimanje za ta dva športa, smo nogomet in košarko velikokrat ''igrali'' kar v skupini. Tako so otroci usvajali osnovne načine gibanja z žogo.

Preko vseh dejavnosti, ki so opisane, smo otroke aktivno vključile v proces spoznavanja, da jim uživanje različne zdrave hrane, telesne vaje in počitek pomagajo ohranjati zdravje.

V želji prispevati k čim boljšemu zdravju in počutju otrok v naši skupini bomo z navajanjem otrok na zdrav način življenja tudi v bodoče nadaljevale.

Mojca, Jerneja in Nastja