Obisk kiparke v Lokavcu v okviru projekta Skum

Mali kiparji iz vrtca v Lokavcu

(V projektu je sodelovalo 21 otrok v starosti 3-6 let)

V mesecu juniju nas je v vrtcu v Lokavcu obiskala akademska kiparka Urša Toman, ki je z otroki izvedla dve kiparski delavnici. Na prvi delavnici je otrokom predstavila svoje delo in jih ob zgodbi o nastanku gline z izbruhom vulkana uvedla v spoznavanje tega materiala za ustvarjanje. Kakšne lastnosti ima glina, so otroci preizkusili kar sami, s pomočjo čutil. Ugotavljali so, ali je glina na otip mokra, mrzla, suha, kako izgleda, kakšne barve je in kako diši. Prvo srečanje s kiparko je temeljilo predvsem na spoznavanju novega materiala s pomočjo gnetenja, luknjanja, glajenja in oblikovanja v neko skulpturo. Pri oblikovanju so bili ustvarjalni in vztrajni. Izdelali so edinstvene skulpture in nanje skrbno pazili, da se posušijo in ne poškodujejo.
Po dveh tednih je sledil ponovni obisk kiparke, ki so ga otroci nestrpno pričakovali. Otroci so imeli tokrat možnost ustvarjanja ob poslušanju glasbe po svojem izboru. Svoje občutke in misli ob njej so prelili v oblikovanje gline in izdelavo novih skulptur. Naši najmlajši so tudi tokrat pokazali veliko radovednost in neomejenosti v domišljiji. Nastalo je veliko različnih skulptur, v katerih so otroci znali izraziti povezanost z glasbo in s svojim notranjim svetom.
Tako strokovne delavke kot tudi kiparka smo bile nad njihovo aktivnostjo in ustvarjalnostjo navdušene ter si takšnih oblik sodelovanja želimo še za naprej. Bogate izkušnje, ki jih naši predšolski otroci pridobijo v najobčutljivejšem obdobju razvoja, bodo zagotovo pustile v njih sledi in bogatile njihovo osebnost.